Grilovacia sezóna je v plnom prúde. A ak hľadáte odpoveď na otázku, ako marinovať kurča, aby bolo šťavnaté a jemné, nájdete ju tu. A hneď s receptami na najlepšie marinády.

Letné obdobie vás nabáda k pobytu vonku. A ako si ho lepšie vychutnať ako s dokonale prepečeným mäsom na tanieri? Ak milujete varenie rovnako ako ochutnávanie, budete chcieť vedieť, ako pripraviť kurča tak, aby bolo jemné a šťavnaté. Celé kúzlo sa začína marinovaním mäsa, tak sa to poďte naučiť. Marinované kurča potom nemusí ísť len na gril, ale bude chutiť aj z rúry.

Prečo mäso marinovať?

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo nestačí mäso pred vložením na gril alebo do rúry len osoliť a okoreniť? Marináda mäso nielen ochutí, ale zároveň sa postará o to, aby bolo jemnejšie a výsledný pokrm bol oveľa chutnejší.

Základné ingrediencie na marinádu na kuracie mäso

Na dodanie lahodnej chuti a zjemnenie mäsa sa používajú tri základné ingrediencie, ktoré slúžia ako základ takmer každej marinády. Konkrétne ide o olej, soľ, korenie a kyslú zložku.

  • Olej slúži nielen na to, aby sa mäso nepripálilo, ale umožňuje aj spojenie chutí soli a korenia a ich preniknutie do mäsa. Môžete použiť olivový olej, ale aj repkový, slnečnicový a iné rastlinné oleje a rôzne ochutené bylinkové oleje.
  • Soľ a korenie zabezpečia mäsu chuť, ktorú preferujete. Zatiaľ čo korenie je vždy súčasťou marinády, názory na soľ sa rôznia. Jedna strana presadzuje solenie mäsa tesne pred pečením, aby sa nevysušilo, zatiaľ čo druhá strana solí počas marinovania. Vyskúšajte si teda sami, čo sa vám páči viac. Nebojte sa vyskúšať rôzne kombinácie korenín a byliniek, ale vždy dbajte na to, aby sa jednotlivé druhy navzájom dopĺňali a neprekážali si. Menej je v tomto prípade viac. Dávajte pozor na cesnak, ktorý sa veľmi ľahko spáli. Lepšie urobíte, ak ho pred pečením zotriete a vyberiete z marinády.
  • Kyslá zložka marinády slúži na zmäkčenie mäsa a zároveň zvýrazňuje jeho chuť. Najčastejšie sa používa ocot, víno, kefír, jogurt, ale aj citrónová alebo iná ovocná šťava.
Foto: Shutterstock.com

Do tohto základu potom môžete pridať ďalšie prísady, ako sú orechy, med, sójová omáčka a iné prísady podľa chuti. Vždy záleží na tom, aké chute preferujete.

TIP: Keďže pravidlá sa majú porušovať, môžete vyskúšať aj marinovanie nasucho. V tomto prípade zmiešajte soľ s trstinovým cukrom (v pomere 2:1), pridajte korenie podľa chuti, zmesou potrite mäso a nechajte aspoň 1 hodinu odstáť.

Ako dlho sa má mäso marinovať?

Možno máte zafixované, že čím dlhšie sa mäso marinuje, tým je chutnejšie. Hoci sa to zdá logické, nie je to pravda. Dlhší čas marinovania neznamená, že sa chuť dostane hlbšie do mäsa. Stále bude hlavne na povrchu. Je to najmä soľ, ktorá uvoľňuje svalové vlákna, vďaka čomu sa chuť prehlbuje. Nezabudnite však, že ak ho použijete príliš veľa, mäso nebude také šťavnaté. Dlhšie marinovanie s kyslou prísadou tiež mení štruktúru mäsa a spôsobuje jeho vysušenie.

Kuracie mäso môžete marinovať 5 až 6 hodín, ak používate kyslú zložku, nemarinujte dlhšie ako 10 hodín. Ak viete, že mäso bude v marináde dlhšie, pridajte kyslú zložku až približne hodinu pred grilovaním.

V prípade marinád bez kyslej zložky môžete mäso nechať marinovať až 24 hodín. Ak by sa vám napríklad grilovanie nepodarilo kvôli zlému počasiu, mäso môžete používať dlhšie, ale nikdy by sa nemalo marinovať dlhšie ako 48 hodín.

Aby bolo mäso čo najchutnejšie

Konečnú chuť mäsa ovplyvňujú aj zdanlivé maličkosti. Ak sa snažíte dosiahnuť dokonalú chuť, odporúčame vám postupovať podľa týchto tipov:

  • Asi hodinu pred marinovaním vyberte kurča z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Ak je príliš studená, mohla by v dôsledku teplotného šoku stuhnúť.
  • Po vybratí mäsa z chladničky ho umyte pod studenou tečúcou vodou a potom ho osušte papierovou utierkou, aby na ňom nezostala voda.
  • Marinujte vo vhodnej nádobe, aby sa aróma a všetky chute spojili. Najlepšou voľbou sú nádoby z nereaktívnych materiálov, ako je sklo, plast alebo keramika. Stačí aj mikrotenový sáčok alebo potravinová fólia. Na druhej strane, kovový riad nie je vhodný, pretože kurča môže získať kovovú pachuť. Najlepšie je, ak sa nádoba dá uzavrieť, aby sa do nej nedostal vzduch, a to z jedného jednoduchého dôvodu: vzduch pomáha rýchlejšiemu rozkladu mäsa, čo rozhodne nechceme.
  • Mäso by nemalo plávať v marináde, ale malo by v nej byť celé obalené. Z tohto hľadiska je marinovanie v sáčkoch najjednoduchšie a najhospodárnejšie z hľadiska spotreby marinády.
Foto: Shutterstock.com

Ktoré časti kurčaťa marinovať

Marinovať môžete všetky časti kurčaťa. Rozdiel bude najmä v čase marinovania a v receptoch na marinádu. Pokiaľ ide o časti s kožou, recept s medom je ideálny, pretože karamelizuje povrch a zabezpečuje chrumkavú kôrku. Na kuracie prsia sú vhodné jogurtové marinády s bylinkami. Kuracie stehná alebo krídla sa môžu marinovať dlhšie, ale prsia by sa pri dlhšom marinovaní vysušili.

Ako marinovať celé kurča

Máte veľké plány a chcete si pripraviť hneď celé kurča? V tomto prípade použite soľný roztok, do ktorého mäso pred pečením ponoríte. Mäso tak zmäkne, skráti sa čas grilovania a bude krásne šťavnaté.

Recept na soľný roztok

Príprava soľného roztoku nie je náročná. Potrebujete len vodu a soľ v pomere 16:1, t. j. 100 g soli na 1 600 ml vody. Potom do roztoku ponorte umyté kurča. Nechajte ho odpočívať v chladničke ideálne 10 až 12 hodín. Po vybratí kurčaťa ho nezabudnite opäť opláchnuť.

Kuracie mäso naložené v soľnom roztoku môžete marinovať 1 až 2 hodiny, rozdiel je len v tom, že do pripravenej marinády nepridávajte soľ, aby výsledný pokrm nebol presolený.

TIP: Vždy nakladajte čerstvé kurča do slaného roztoku, s rozmrazeným kuracím mäsom nikdy nedosiahnete také dobré výsledky.

Tipy na bezpečnú prípravu kuracieho mäsa

Asi nikoho neprekvapí, že surové kuracie mäso obsahuje baktérie, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné tráviace problémy. Napriek tomu je ľahké zabudnúť na základné pravidlá bezpečnej manipulácie s mäsom. Preto si pripomeňme:

  • Na prípravu mäsa vždy používajte samostatnú dosku na krájanie a iné kuchynské náradie.
  • Po manipulácii s mäsom si vždy dobre umyte ruky, aby ste zabránili šíreniu baktérií v kuchyni.
  • Kuracie mäso nechajte marinovať v chladničke, aby sa vplyvom tepla nepokazilo.
  • Mäso vždy dôkladne prepečte.

Najlepšie marinády na kuracie mäso

Teóriu ste zvládli, tak si ju vyskúšajme v praxi. Pripravili sme pre vás tie najchutnejšie marinády na kuracie mäso, ktoré potešia milovníkov jemných chutí a tých, ktorí sa neboja pikantných jedál. Poďte s nami marinovať kurča ako profesionál!

Medová marináda na kuracie mäso

Medová marináda je vhodná na všetky časti kurčaťa. Najlepšie vynikne na krídlach alebo stehnách. Karamelizovaná medová kôrka, ktorá sa vytvorí na koži počas grilovania, je absolútne neodolateľná. Mäso nechajte v marináde nanajvýš cez noc.

Suroviny:

  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky,
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 3,5 polievkovej lyžice medu,
  • 4 strúčiky cesnaku (možno nahradiť čajovou lyžičkou sušeného cesnaku),
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy,
  • chilli papričky (ak máte radi pikantné chute).

TIP: Pre ešte chutnejšiu a chrumkavejšiu kôrku potrite kurča počas grilovania marinádou.

Domáca BBQ marináda na kuracie krídla

S touto americkou klasikou dosiahnete pri príprave šťavnatých kuracích krídeliek veľké úspechy. Nedá sa porovnať s marinádou kúpenou v obchode! Navyše, hotová marináda na grilovanie vydrží v chladničke až 3 mesiace.

Suroviny:

  • 500 ml rajčatové passaty,
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru,
  • 3 polievkové lyžice medu,
  • 60 ml jablčného octu,
  • 1 polievková lyžica rumu (tmavého),
  • 2 polievkové lyžice worcestrovej omáčky,
  • 2 čajové lyžičky údenej papriky,
  • 1 čajová lyžička chilli,
  • 4 strúčiky cesnaku (alebo čajová lyžička sušeného cesnaku),
  • 1 čajová lyžička údenej soli.

Marináda s čerstvými bylinkami

Ak hľadáte najlepšiu marinádu na kuracie prsia alebo stehenné rezne, práve ste ju našli. Keďže neobsahuje žiadnu kyslú zložku, môžete mäso nechať marinovať až 24 hodín. Zvyčajne však stačí nechať kurča v chladničke cez noc. Množstvo marinády vystačí na jeden kilogram mäsa.

Suroviny:

  • ½ šálky olivového oleja,
  • čerstvé nasekané bylinky podľa chuti (vhodná je bazalka, petržlen, rozmarín a aj tymián),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia.

TIP: Tento recept sa výborne hodí aj na kuracie kúsky do zeleninového šalátu. Výborne chutí aj s opečenou bagetou posypanou rovnakými bylinkami ako v marináde.

Marináda na kuracie mäso na ázijský spôsob

Máte radi exotickejšie chute? V tom prípade vyskúšajte túto ázijskú marinádu na kuracie mäso, ktorá je príjemne pikantná. Zmes je vhodná na prsné a stehenné rezne, ktoré v nej stačí marinovať niekoľko hodín.

Suroviny:

  • 4 polievkové lyžice sladkej sójovej omáčky,
  • 1 polievková lyžica chilli omáčky,
  • 4 polievkové lyžice kokosového mlieka,
  • kúsok nastrúhaného (alebo sušeného) zázvoru,
  • šťava z ½ pomaranča,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • štipka škorice,
  • štipka mletého badyánu,
  • štipka semienok feniklu,
  • štipka mletého klinčeka,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia.

Ako na grilovanie

Ani tá najlepšia marináda nezachráni mäso, ktoré nie je dobre pripravené. Preto na to myslite skôr, ako začnete grilovať. Ak pripravujete kuracie mäso bez kostí, t. j. kuracie prsia alebo stehenné filety, stačí kratší čas pečenia. Ak necháte mäso na grile príliš dlho, bude zbytočne prepečené.

Pečenie mäsa s kosťami (krídla alebo stehná) si vyžaduje trochu viac času. Nedostatočne prepečené kurča by vám mohlo spôsobiť zdravotné problémy, čo si asi nikto nechce.

Univerzálny čas grilovania neexistuje. Vždy záleží na teplote grilu a časti kurčaťa, ktorú pripravujete.

Foto: Shutterstock.com

Tipy pre čo najchutnejší výsledok:

  • Mäso vždy položte na čistý, horúci rošt, ktorý je mierne potretý olejom. Zabráni sa tak prilepeniu mäsa.
  • Nechcete, aby z mäsa vytekala šťava? Pri manipulácii do nej nikdy nepichajte vidličkou. Vždy používajte obracač.
  • Ak sa chcete uistiť, že je mäso vnútri prepečené, použite teplomer na mäso.

A teraz už stačí len zohnať kus kurčaťa, potrebné ingrediencie a pozvať rodinu a priateľov na poriadnu grilovačku!