S blížiacou sa Veľkou nocou prichádza čas na tradičné veľkonočné pečenie. Ak aj vy patríte k tým, ktorí radi trávia čas v kuchyni a chcete svojich blízkych potešiť sladkými dobrotami, nemali by ste si nechať ujsť tento zoznam receptov na veľkonočné pečenie. Prinášame vám návody, ako si upiecť veľkonočného barančeka, bábovku a veľkonočné koláče bez múky.

Foto: Shutterstock.com

Veľkonočný baranček

Pečenie barančeka patrí k Veľkej noci rovnako ako pletenie korbáča. Podľa kresťanskej tradície baránok predstavuje Krista, ktorý sa obetoval, aby spasil svet. Tu je recept, ako si upiecť krásneho bieleho barančeka k Veľkej noci.

Budeme potrebovať

  • 4 vajcia
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice mletých orechov
  • 4 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • Maslo a strúhanka na vymastenie formy
  • Kryštálový cukor a vajcia podľa potreby na sneh (voliteľné)
Foto: Shutterstock.com

Postup

Najskôr si oddelíme žĺtka od bielok. V jednej miske vymiešame žĺtka s cukrom a pridáme múku, práškový cukor, mleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Predtým, ako do misky dáme múku a prášok do pečiva, si tieto dve ingrediencie zmiešame v oddelenej nádobe. Z bielkov vymiešame pomocou mixéra tuhý sneh a pripojíme ho k ostatným ingredienciám. Formu na barančeka vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vlejeme do nej pripravené cesto.

Rúru necháme vyhriať na 160 stupňov. Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej barančeka a pečieme približne 60 minút pri rovnakej teplote. Po 60 minútach barančeka vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme snehom nad parou. Sneh nad parou vytvoríme tak, že si vyšľaháme bielka s cukrom do tuha. Následne dáme túto hmotu nad paru a opäť šľaháme. Na jeden bielok pridáme 70 gramov kryštálového cukru. Zdobenie barančeka si uľahčíme vhodným vreckom.

Náš tip: Po dokončení môžete barančeka buď ochutnať, alebo ho položiť na jedálenský stôl, kde vám bude zdobiť domácnosť celé sviatky.

Veľkonočná bábovka

S blížiacim sa príchodom Veľkej noci sa často stáva, že akosi nie je čas na všetky prípravy. Čo tak upiecť v časovej tiesni veľkonočnú bábovku? Tento recept je skutočne jednoduchý a rýchly. Nepotrebujete žiadnu váhu, iba hrnček. A k príprave vám stačia iba základné suroviny.

Budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček cukru
  • ⅓ hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 2,5 PL kakaa
  • Práškový cukor na posypanie
Foto: Shutterstock.com

Postup

Cukor a vajcia si vyšľaháme v miske. Najskôr pridáme tekuté ingrediencie (mlieko a olej). Všetko spolu premiešame a doložíme aj sypké ingrediencie (múku zmiešanú s práškom do pečiva). Vytiahneme si formu na bábovku, ktorú vymastíme maslom a vysypeme hladkou múkou. ¾ cesta nalejeme do formy.

Do druhej polovice cesta pridáme kakao a všetko spolu premiešame. Nakoniec vylejeme do formy aj kakaové cesto. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Keď je vyhriata, vložíme do nej bábovku a pečieme približne 45 minút. Stav pečenia môžeme skontrolovať tak, že do bábovky pichneme špajdľu. Po upečení vyklopíme bábovku na tanier a posypeme práškovým cukrom.

Orechové veľkonočné koláče bez múky

Na konci sme si museli pripraviť niečo aj pre bezlepkáčov. Tieto orechové koláče máte hotové do hodinky. A čo je na tom všetkom najlepšie, že si na nich pochutí celá rodina.

Budeme potrebovať

  • 6 vajec
  • 350 g mletých vlašských orechov
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ČL škorice
  • Štipku soli
Foto: Shutterstock.com

Postup

Najskôr si oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme do peny, pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne zmiešame s orechmi a škoricou. Plech si vymastíme maslom a hladkou múkou. Zmes vylejeme na plech a vložíme ju do rúry vyhriatej na 180 °C. Koláč pečieme 20 až 25 minút. Po upečení ho vytiahneme a ešte horúci ho potrieme žĺtkovou polevou. Pripravíme si ju tak, že vyšľaháme žĺtka s práškovým cukrom, kým nám nevznikne hladký krém. Koláč necháme v chlade stuhnúť a po stuhnutí ho nakrájame na rezy.